Reboost Yourself Retreat

De laatste week van april bracht ik dankzij mijn stage bij The Kube door in het mooie Houffalize met het team van Enso Coaching. Ik was daar met een fijne groep mensen die zich openstelde voor uitdagingen, waaronder mijn zus Chiara. Coach Melissa wilde haar leerrijke ervaringen bundelen in één reboost retreat en ons een totaalervaring bezorgen op mentaal én fysiek vlak. In deze blog vertel ik niet enkel welke activiteiten we gedaan hebben in deze testcase, maar ook hoe ik alles ervaren heb.

Zodra mijn zus Chiara en ik op vrijdagavond arriveren op Ferme de la hé zijn we onder de indruk: de locatie is een pareltje. Het domein bestaat uit twee huisjes, waarvan een voor de deelnemers en een voor het team. Het diner hebben we niet gehaald, maar we worden warm onthaald door coach Melissa en krijgen onmiddellijk een theetje en een dessert aangeboden. Aan tafel leren we enkele andere deelnemers kennen en de anderen van het Enso-team. Deze avond maken we het niet te laat, want het is een vermoeiende en stressvolle week geweest voor mij. We mogen zelf een kamer uitkiezen en zijn helemaal verliefd op de chaletachtige stijl: veel warm hout, dekentjes en geweien. Het gevoel dat we hier helemaal welkom zijn, wordt versterkt door een grote en gepersonaliseerde goodiebag. Geen enkel detail is hier uit het oog verloren, want alle producten passen honderd procent binnen het concept. Na het uitpakken val ik natuurlijk als een blok in slaap.

Een goed rapport

We starten op onze eerste ochtend samen met Melissa en personal trainer Olivier de fitnesstesten. Dat is een reeks oefeningen die we vandaag doen en waarop we beoordeeld worden. Op de laatste dag zullen we deze testen opnieuw doen. Ik ben heel blij met mijn resultaten en verbaas me er zelfs over dat ik zo’n goede score haal. Ook mijn weging draait positief uit en meteen word ik met de neus op de feiten gedrukt: ik ben te streng en mag echt wel liever voor mezelf zijn. Na de laatste test, de looptest, wordt een heerlijk ontbijtje op tafel getoverd: een smoothie met banaan, yoghurt en granola. Complimenten voor ‘mamaatje’ Myriam want ik eet graag zoveel mogelijk veganistisch en dat wordt hier niet vergeten. Na het ontbijt is het tijd voor een rustige work out buiten. Al is die voor sommigen al een uitdaging: de groep is duidelijk erg divers qua sportiviteit. We trotseren desondanks de gietende regen en doen enkele setjes oefeningen zoals skaters, squats, lunges en jumping jacks. Geen nieuwigheden voor mij, maar ik ben blij dat de oefeningen uitgelegd worden door een echte kenner. Anderen genieten vooral wanneer we weer lekker warm bij het haardvuur kunnen zitten.

Daag me uit

De groep bereidt samen een lunch en Melissa leert me zelfs veganistische notenkaas te maken. Makkelijke recepten die je thuis kan herhalen: dat staat centraal tijdens het retreat. We maken verder heerlijke slaatjes klaar en vertrekken daarna voor onze eerste wandeling. Vanuit het centrum van Houffalize vertrekt iedereen apart op levenswandeling: je denkt na over belangrijke gebeurtenissen in je leven, die overigens zowel positief als negatief kunnen zijn, en hun impact. Ik geniet nog meer van de natuur door alleen te zijn en heb helemaal niet het gevoel dat dit saai zou zijn, integendeel. Er loopt al wel eens iemand fout tijdens de tocht, maar we kunnen er om lachen. Het time management staat vandaag niet op punt, we lopen immers een beetje achter op schema, maar dat deert me niet. Ik sta wel te springen voor de volgende workout: een HIIT-circuit. Van buikspieroefeningen naar squats, lunges en sprinten: I freaking love it. Wat voelt het fijn om fysiek zo uitgedaagd te worden. Ik ga overigens geen enkele sportieve uitdaging uit de weg, ik zal altijd mijn grenzen proberen te verleggen. Plots besef ik dat ik me voel zoals een kind dat een hele dag lang buiten kan spelen. Dit gevoel houd ik de hele week vast. Hierna krijgen we een heerlijke risotto, al dan niet met kip. De groep praat bij aan tafel en gaat daarna naar bed.

Ik sta te springen voor de volgende workout: een HIIT-circuit. Van buikspieroefeningen naar squats, lunges en sprinten: I freaking love it. Wat voelt het fijn om fysiek zo uitgedaagd te worden. Ik ga overigens geen enkele sportieve uitdaging uit de weg, ik zal altijd mijn grenzen proberen te verleggen.

Citygirl goes hiking

Ik doe ’s ochtends vrijwillig een tweede looptest en verbeter mijn tijd onmiddellijk met anderhalve minuut. Opnieuw sta ik versteld van mijn eigen kunnen. Ons ontbijt daarna lijkt weer een lekker dessertje te zijn en voor we het weten, pakken we onze lunch in voor de eerste echte hike. Ik heb hier totaal geen ervaring mee en laat alles enthousiast op me afkomen. Normaal heb ik een hekel aan de regen, maar op deze locatie raakt die niet aan mijn goed humeur. Ik amuseer me te pletter, regen of zon. We drinken soep beschut onder een brug en genieten daarna van onze slaatjes. Dat doen we tussen de koeienweides. Voor een citygirl als ik is dit een heel nieuwe ervaring, maar ze blijft me bij en ik kan hier wel aan wennen. Klimmen en dalen volgen elkaar op en na deze hike maakt de geplande work out plaats voor een spelletje voor wie nog energie over heeft. Sommige deelnemers wensen meer vrije tijd te hebben en hadden niet verwacht dat deze testcase hen zo zou ‘stretchen’. Gelukkig is er altijd wel ruimte om feedback te delen.

Mijn plaats in de groep

In de frisse buitenlucht sporten, is een welgekomen afwisseling. Iedere ochtend sta ik dus letterlijk te springen om naar buiten te gaan, ook wanneer het erg mistig is. Vandaag leert Olivier ons de Bring Sally Up Challenge kennen en ik kan je verzekeren dat mijn knieën on fire waren. Google deze uitdaging gerust! Ik geniet ervan dat mijn enthousiasme hier zo geapprecieerd wordt, het komt hier als vanzelf. Wat voel ik me hier vrij om mezelf te zijn. Vandaag staat een ontbijt in stilte gepland. Zwijgend en mindful genieten we van onze voeding. Vaak zitten we immers met onze gedachtes ergens anders en hebben we niet door hoeveel we eigenlijk eten. Daarna leven we ons met de hele groep uit tijdens koningsbal. Ik kwam de voorbij dagen met iedereen goed overeen, maar ik merk bij mezelf dat ik nu een goede band begin te ontwikkelen met anderen. Ik begin mijn plaats in de groep te vinden.

Oefening baart kunst

Omdat de zon op deze maandag zo prachtig schijnt, beslissen we om de coachingsessie buiten te houden. We hebben het over het model van Franssen en het levenswiel. Vooral het model van Franssen intrigeert me en ik neem me voor om dit vanaf nu bewust in mijn achterhoofd te houden. Na de lunch zetten we de sessie verder in de woonkamer. Steeds meer besef ik hoe belangrijk het is om onze eigen, subjectieve beperkende gedachtes te identificeren. Ik ben ook erg blij dat ik een werkgerelateerde motivatietest ingevuld heb. Ik hoop namelijk deze zomer mijn eerste vaste job te starten en deze test zorgt ervoor dat ik mezelf net een beetje beter leer kennen. De sportliefhebbers nemen een pauze onder een stralend zonnetje met opnieuw een superleuke reeks oefeningen. Ik ben dankbaar dat Olivier met plezier mijn techniek en vorm controleert en verbetert indien nodig. Dat motiveert om ook na deze testcase er stevig werk van te maken in de gym. Hierna roept Melissa me voor een one-on-one coachingsessie met fotograaf David die schijnbaar opgaat in de omgeving. Ik geloof dat ze een ongelooflijke mensenkennis heeft en alles erg goed aanvoelt. In een vingerknip heeft ze me immers beet en weet ze me de perfecte oefening te laten doen. Dit is niet eenvoudig, maar oefening baart kunst.

60003700_1024668994410446_2884973487418507264_n

(c) David Dhaen

Diep in het hart

Vandaag is het dinsdag en het is de dag waarop ik opnieuw gebeten wordt door loopkriebels. In een klein groepje lopen we een half uur door het prachtige landschap dat onze accommodatie omgeeft. Wat een frisse lucht hier, ik kan mijn hoofd helemaal leegmaken. Ik was vergeten hoe fijn dat voelt en neem me gelijk voor om deze goede gewoonte thuis terug op te nemen. Al is het Antwerpse landschap niet zo heuvelachtig als hier, zo diep in het hart van de Ardennen. Als we na een smakelijk ontbijt op krachten gekomen zijn, sterken we ons verder aan met enkele sapjes. Melissa toont hoe we in een handomdraai de lekkerste smoothies en sapjes kunnen mixen en persen. Ik vind ze allemaal om ter lekkerst en doe heel wat inspiratie op voor thuis. Mijn tip: combineer zeker eens een halve honingmeloen met twee avocado’s, ijsblokjes en water. Gewoon blenden en genieten!

Wat een frisse lucht hier, ik kan mijn hoofd helemaal leegmaken. Ik was vergeten hoe fijn dat voelt en neem me gelijk voor om deze goede gewoonte thuis terug op te nemen.

Als herinnering aan ons ochtendloopje loop ik dan wel rond met twee bleinen op mijn voeten, maar ik wil dolgraag vertrekken voor de tweede hike. De eerste helft brengen we in stilte door: zo worden we geconfronteerd met onze eigen gedachtes en is er meer ruimte op te genieten van de natuur die ons overal omringt. De tweede helft ga ik verder op blote voeten en even voel ik me een bosnimf. Ik voel me verlost van mijn pijnen: zowel fysiek als mentaal. De zon maakt deze ervaring nog meer memorabel en vandaag krijg ik de smaak van het hiken pas echt goed te pakken. Na een korte pauze in een koude beek lopen we door naar het einde van deze zalige hike. Dat gevoel blijft nog hangen tijdens de avond. Na het diner is het immers tijd voor het kampvuur. Hadden we dit maar eerder gedaan! Myriam leest ons een leerrijk verhaaltje voor over een steenhouwer, we schrijven onze frustraties op agressiepapier dat we in het vuur gooien en genieten tot in de vroege uurtjes van het warme gevoel dat dit retreat ons geeft. En het vuur natuurlijk.

De zusjes en Pocahontas

Wat vind ik het jammer dat het vandaag al onze laatste dag is. De tijd vliegt voorbij want we zijn alweer toe aan onze fitnesstesten. Ik leg ze samen met Chiara een voor een af en we zijn gewaagd aan elkaar: we halen op alle testen nagenoeg dezelfde resultaten. Zes minuten balanceren op één been? De zusjes doen het. Of ik meer dan vier minuten kan planken? Check. Een kilometer sprinten op drie minuten vijftig? Als vanzelf (of zo wil ik toch laten uitschijnen). Om het retreat in stijl af te sluiten, vertrekken we voor een knaller van een hike. Een deel van de groep heeft ons al verlaten en is alweer in zijn vertrouwde thuisomgeving. Maar wat is het Natuurpark van de twee Ourthes indrukwekkend! Ik vind het jammer dat ze deze uitzichten, die ons herinneren aan de Disneyklassieker Pocahontas, missen. Onze lunch nuttigen we op een rots middenin het water terwijl we de stroming met onze blik volgen. Want deze is zoals onze vrouwelijke energie: de golven bewegen mee, zijn vloeibaar en gaan om obstakels heen. Na een avontuurlijke beklimming en afdaling zit het hiken er helaas op. Ik heb enorm veel nieuwe dingen geprobeerd deze week. Dingen die ik helemaal niet gewend ben en dus uit mijn comfortzone liggen. Bij het kampvuur van deze avond kan ik besluiten dat ik alles uit dit retreat gehaald heb wat ik eruit kon halen. En dat is veel meer dan ik had durven dromen.

Op donderdag nemen we afscheid van het team, maar niet voor we ons opnieuw laten wegen. Deze keer ben ik niet de enige die verrast is door het resultaat. Ik ben afgevallen, heb minder vetmassa en meer spiermassa. Dat is een hele prestatie! Door dit resultaat voel ik me nogmaals gemotiveerd: zelfs op zo’n korte tijd kan je effectief een verschil maken. En je hebt het allemaal zelf in handen. Voel jij het nu net zo kriebelen als ik? Wil jij je ook openstellen voor mental coaching en personal training? En vooral: wil jij ook de tools om op lange termijn fysiek én mentaal vooruitgang te boeken? Houd dan zeker de website van Enso Coaching en mijn Instagramprofiel in de gaten. Via hun nieuwsbrief blijf je op de hoogte van nieuwe retreats! Indien je ondanks mijn uitgebreide dagboek nog met vragen of twijfels zit, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via DM of het contactformulier op mijn blog.

XOXO,

Laura

*Disclaimer* Dit artikel wordt gesponsord, onderschreven of beheerd door, of geassocieerd met de vernoemde merken.

 

Een gedachte over “Reboost Yourself Retreat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s